Make your own free website on Tripod.com

EK-finale is niet gekocht, Rotterdam was gewoon beter


Rotterdam _ In Amsterdam vinden velen dat Rotterdam de finale van EURO 2000 heeft 'gekocht'; Jeu Springers houdt het op 'substantiŽle budgettaire overwegingen'. ,,Rotterdam had gewoon een betere propositie gedaan,'' zegt de voorzitter van het bestuur van de EK-organisatie.

Over financiŽle zaken heeft EURO 2000 echter noch met de directie van de Arena noch met die van de Kuip van gedachten gewisseld. Beide kandidaatsteden hebben op vrijdag 16 oktober een bieding gedaan, waarbij het 'masterplan' van Rotterdam uiteindelijk de doorslag heeft gegeven. Rotterdam heeft vier miljoen gereserveerd voor de 'totale aankleding' van de stad en de opvang van de supporters, Amsterdam wil niet verder gaan dan 1,2 miljoen.

Dat 'Rotterdam' EURO 2000 vier miljoen gulden zou hebben betaald om de finale binnen te krijgen noemt Rotterdams sportwethouder Van den Muijsenberg 'absolute kolder'.

Jeu Sprengers sluit zich daarbij aan. ,,Wij hebben voor de Kuip gekozen vanwege de faciliteiten die dat stadion ons kan bieden en waarvoor wij in Rotterdam nŪet en in Amsterdam wel moeten betalen. Zo eenvoudig is dat. Het gaat om parkeerruimte, om hospitality-ruimte en om het perscentrum. Al met al maakte dat enkele miljoenen guldens uit. En we hebben al een krappe begroting,'' aldus Sprengers.

Het totale budget van EURO 2000 bedraagt 120 miljoen gulden. Met de kaartverkoop en de verkoop van tv- en radiorechten hoopt de
stichting uit te komen op een bescheiden winst van een ton. Naar schatting 1,2 miljoen toeschouwers zullen de 31 wedstrijden bijwonen in de acht speelsteden in BelgiŽ en Nederland.

Alle Nederlandse stadions zijn speelklaar. In Brussel is de renovatie voltooid, de stadions van Brugge en Luik zullen over drie tot vier maanden gereed zijn, maar de accommodatie in Charleroi is pas volgend jaar mei klaar door de vertraagde bouw van twee tribunes. De organisatie maakt zich geen zorgen, bezweert toernooidirecteur Alan Courtois. ,,Ruim een jaar voor het EK zijn alle stadions klaar, dat gebeurt zelden bij de organisatie van een EK of WK,'' belooft hij.

Voor EURO 2000 kunnen supporters maximaal twee kaartjes per persoon per wedstrijd bemachtigen. Dat zijn de stichting EURO 2000 en de ministeries van Binnenlandse Zaken in Nederland en BelgiŽ in hoofdlijnen overeengekomen. De toegangsbiljetten, vanaf komend voorjaar verkrijgbaar, zullen 'redelijk' geprijsd zijn en rechtstreeks aan de voetballiefhebber worden verkocht. Zo betalen supporters ook echt het bedrag dat op de kaart gedrukt staat. Tussenkomst van bijvoorbeeld touroperators is daarmee uitgesloten.