FC Utrecht-Feyenoord 1-3

Jean Paul van Gastel 'raakt ze weer lekker' Twee vrije trappen 'JéPé' brengen Feyenoord voorbij FC Utrecht in kolkende Galgenwaard: 2-3

(Door Piet Ocks) Utrecht _ De pijn in zijn arm, die hij al na enkele minuten opliep na een ongelukkige tuimeling, was hij voor even vergeten. ,,Ik raakte ze lekker vandaag,'' glunderde hij na de adembenemende 2-3 zege op FC Utrecht, ,,soms heb je weleens van die dagen.''
Jean-Paul van Gastel, na een schorsing van vier wedstrijden terug bij Feyenoord, groeide meteen uit tot de man van de wedstrijd met zijn twee rake vrije trappen vanaf meer dan twintig meter. Het was vooral de inbreng van de aanvoerder, die de ploeg in de kolkende Galgenwaard langs de agressieve Utrechters bracht. Daar kwam tot uiting hoe zeer hij gemist werd in de laatste wedstrijden, waarin Feyenoord tot twee keer toe puntenverlies opliep. En dat de tijdelijke terugval mede te wijten was geweest aan zijn gedwongen absentie.

Jean-Paul van Gastel, het doorgeefluik van verdediging naar aanval, bewees zijn waarde voor zijn overigens weer niet groots spelende elftal, waarin Ulrich van Gobbel nogals eens onzeker ingreep. Waarin Tininho zijn somtijds ondoordachte solo's te ver doorvoerde. Waarin Julio Cruz, Jon Dahl Tomasson en Bonaventure Kalou te vaak onzichtbaar bleven en Bert Konterman soms als een beginneling de gevaarlijke Michael Mols aan de 'verkeerde' kant dekte.

Furieuze start

Met name in de eerste helft rammelde het bij Feyenoord in alle linies en zeker in de eerste twintig minuten, waarin FC Utrecht met een furieuze start de Rotterdammers overdonderden. Leo Beenhakker had zijn ploeg daar nog zo voor gewaarschuwd. ,,Want we wisten vantevoren, dat zij als de brandweer zouden beginnen, terwijl wij altijd langzaam in de wedstrijd moeten groeien. Ons uitgangspunt was dan ook de eerste twintig minuten te overleven. En dat is aardig gelukt.''

Ondanks de opgelegde kansen in die periode voor Tom van Mol, Mitchell van der Gaag en Michael Mols, die òf strandden op de alert reagerende doelman Jurek Dudek òf simpel naast schoten.

Onzekere doelman

FC Utrecht had amper wat gas teruggenomen of Jean-Paul van Gastel mocht aanleggen voor zijn eerste vrije trap, die hij keihard langs de muur en de onzekere doelman Frank Kooiman joeg (0-1). FC Utrecht leek daarmee de mond gesnoerd, maar met een niet aflatende inzet knokte de ploeg zich terug. Mitchell van der Gaag mikte van nabij naar 1-1 en nog voor rust kantelde het enerverende duel de andere kant op, toen John de Jong na twee achtereenvolgende pogingen de 1-2 op het bord bracht.

,,Daarna zijn wij aan de poort gaan rammelen,'' had Leo Beenhakker tot zijn opluchting kunnen constateren, nadat hij zijn ploeg in de rust tot meer activiteiten had aangespoord. Het was dan ook meer op wilskracht dan op grond van een verfijnde techniek en combinatievermogen dat Feyenoord na zestien minuten in de tweede helft op 2-2 kon komen na een halve omhaal van Kalou, nadat een hoekschop van Van Gastel knullig was weggewerkt door Frank Kooiman. ,,Daarna kon het alle kanten op,'' moest Beenhakker erkennen, ,,want ook met tien man kreeg Utrecht nog aardige mogelijkheden.''

De tweede gele kaart (dus rood na 26 minuten - 'De eerste in mijn loopbaan') voor Van der Gaag bracht de ommekeer. Eerder had hij Cruz on-, maar niet hardhandig gevloerd en toen Feyenoords Argentijnse spits zich opnieuw gewillig ter aarde liet storten, kon de Utrechtse aanvoerder inrukken. ,,De eerste vond ik geen gele kaart,'' verweerde Van der Gaag, die in de kleedkamer de ondergang vernam. En weer was het Van Gastel, die op aangeven van Van Vossen - nadat deze was gevloerd door Nascimento - vanaf bijna 25 meter de foutief opgestelde Frank Kooiman opnieuw verraste: 2-3.

,,Het viel voor ons de goede kant uit,'' kon Beenhakker met een diepe zucht constateren. Feyenoords trainer kon slechts tevreden zijn over de zege, want: ,,Het was geen geweldig voetbal, maar de strijd vergoedde veel.''

,,Jammer,'' vond collega Mark Wotte, ,,dat we het alsnog uit handen hebben gegeven. Iedereen heeft kunnen zien wie een stempel op de wedstrijd heeft gedrukt.'' FC Utrechts trainer wees de beschuldigende vinger in de richting van scheidsrechter Van Egmond, die inderdaad geen sterke indruk maakte. ,,Hij heeft laten zien, dat hij de kwaliteiten mist voor dit niveau. Als je Feyenoord fluit, moet je de spelers kunnen doorzien, al zeg ik niet dat we door de scheidsrechter hebben verloren.''

Mitchell van der Gaag kon de woorden van zijn trainer slechts beamen. ,,Feyenoord was gewoon slimmer dan wij...''