Make your own free website on Tripod.com

Voor school moest ik dit jaar een tekst schrijven waarvan ik zelf het onderwerp mocht kiezen. De keus van onderwerp was niet zo moeilijk.


Hooligan of Supporter?

De een noemt ze malloten, de ander spreekt van tuig. De Feyenoord Hooligans zeggen niet dat ze lieverdjes zijn, maar vinden de benamingen die zij krijgen onbegrijpelijk. Ja, ze knokken inderdaad geregeld met rivaliserende supportersgroepen.Maar daaraan zijn zij echt niet alleen schuldig, waar twee kijven, hebben immers twee schuld.

De grote vraag is zijn ze nou hooligans,supporters of allebei? Zij noemen zichzelf doorgewinterde supporters die alles voor hun club over hebben, supporters die werkelijk voor hun club leven. Maar door hun gedrag is hun club, onze club wel in grote problemen geraakt. Niet alleen zij moeten boeten voor hun gedrag maar ook de ''gewone'' supporter die zich altijd wel netjes gedraagt. Een goed voorbeeld daarvan is de Europacup II wedstrijd Rapid Wien- Feyenoord toen er geen supporters van Feyenoord werden toegelaten omdat bij de wedstrijd daarvoor tegen Monchengladbach rellen waren geweest tussen supporters van Feyenoord en gladbach. Terwijl dat maar een kleine groep van de totaal 15000 meegereisde supporters waren. Ook kreeg Feyenoord een boete van 70000 gulden en dat was niet de enige keer, geschat wordt dat Feyenoord ongeveer een half miljoen gulden aan boetes heeft betaald alleen al in de laatste 10 jaar.

Klassieker of klas-zieker?

De laatste jaren was het weer vaak mot tussen Feyenoordsupporters en Ajaxsupporters er was haast geen klassieker waar geen rellen waren In het seizoen 95-96 was het weer raak bij Ajax-Feyenoord waar een heel vak ontruimt moest worden. En natuurlijk de spreekkoren een seizoen daarvoor. Maar de meest bekende was nog wel vorig jaar toen Feyenoord- en Ajaxsupporters nog voor dat de wedstrijd begon al met elkaar op de vuist waren gegaan en de politie langzaam en niet streng genoeg optrad. En toen de bus van Ajax werd ''doorboord'' door een ijzeren staaf, ook wel bekend als het ''Staafincident''. Maar ook waren er vaak vernielingen, in 95-96 waren er Ajaxfans die bijna een heel vak in het stadion De Kuip in brand staken. En later net na de opening van de Amsterdam-Arena stond in het nieuwe stadion na de wedstrijd Ajax-Feyenoord een heel restaurant in brand als vergelding op de brand een jaar eerder.

Aardsrivalen.

16 Februari Feyenoord- en Ajaxfans spreken via een mobiele telefoon af bij de A 10 Tot een gevecht komt het niet omdat de Ajax-aanhang voortijdig vlucht, omdat de Feyenoord-aanhang met een veel groter aantal oprukte dan ze hadden verwacht, 300 man was toch iets te veel van het goede. Maar geschokken was iedereen, voor het eerst hadden de hooligans met elkaar afgesproken op een plek ver weg van welk stadion dan ook. Hoe lang moet het nog duren voordat er doden gaan vallen was de vraag die iedereen stelde. De Feyenoord- en Ajax-hooligans werden nu niet meer gezien als een lastige groep mensen maar ze werden nu gezien als criminele organisaties. Veel te laat volgens vele, het zijn groeperingen die goed zijn georganiseerd en maar een bedoeling hebben: het verdedigen van hun club, op leven en dood.

De Ajax-hooligans voelden zich na die 16 februari goed te kijk gezet en vernederd. Zij waren de genen die gevlucht waren en de eer van hun club niet hadden verdedigd. Anderhalve week later spraken de twee groepen weer met elkaar af, op een weiland bij Beverwijk langs de A 9 Dit keer waren de Ajax-hooligans beter vertegenwoordigd. Het duurde amper een paar minuten maar in die paar minuten was de eerste ''Voetbal Moord'' een feit. Carlo Picorni een 35 jarige hoteleigenaar uit Amsterdam-Noord overlijdt aan de gevolgen van zware hoofdwonden, hij laat een vrouw en twee kinderen achter. Een tweede Amsterdammer, 27 jaar oud, is zwaargewond in het Rodekruis ziekenhuis te Beverwijk opgenomen, hij wordt door twee agenten bewaakt.

Er vielen natuurlijk ook gewonden aan de kant van de Feyenoord-hooligans, maar zij werden door hun kameraden meegenomen, terwijl de andere gewonde ajax-hooligans achtergelaten werden door hun vluchtende "vrienden".

En nu?

Op dit moment zijn er totaal 48 hooligans gearresteerd op verdenking van lidmaatschap van een criminele organisatie. De politie denkt nu de kernen van de hooligans van Feyenoord en Ajax te hebben opgepakt. Al eerder werden Feyenoord-hooligans berecht, zij kregen 5 jaar cel.

De wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord speelde zich dit jaar af zonder Feyenoordsupporters. Straks in Rotterdam zullen ook geen Ajaxsupporters toegestaan worden. Een paar weken geleden was Ajax-Feyenoord, een klassieker zonder rellen maar ook zonder rivaliserende supporters, in het vak waar normaal de Feyenoordsupporters zouden zitten was nu een groot spandoek met daarop de tekst ''saai hè, zonder die gasten.'' Verder werd er op een groot scherm een videoclip vertoond met spelmomenten, alleen op het moment dat het doelpunt viel, stopte het filmpje en verscheen er zwart-wit foto's van voetbalrellen met paukenslagen als achtergrondgeluid. Foto's van de slag bij Beverwijk werden niet gebruikt uit respect voor de nabestaanden van Picorni, vanwege de wonden bij supporters en het risico van uit de hand lopende emoties. Het filmpje werd tegelijkertijd in De Kuip in Rotterdam gedraaid, op een 13 bij 18 meter groot scherm. ook wordt het nu op T.V. uitgezonden.

Maar zou de slag bij Beverwijk nu echt de laatste slag zijn? Zullen de Ajaxfans zich niet revancheren? Alleen de hooligans zelf zullen het antwoord daarop weten maar laten we hopen van niet, maar ik ben bang dat er nog meer doden zullen vallen en nog meer rellen zullen komen. Want de eer van hun club is geschaad en ze zullen alles doen om dat recht te zetten.

Het goede voorbeeld.

Gelukkig hebben beide clubs ieder een goede voorzitter die het goede voorbeeld geven, zij gaan normaal met elkaar om en hebben ook veel respect voor elkaar en elkaars club. Ze geven niet alleen het goede voorbeeld maar ze zetten zich ook in om de "echte" supporters te beschermen. Want zo als ze zeggen: "als de supporters onrecht aangedaan wordt dan komen wij meteen in actie". En dat laten ze weten ook, bij de wedstrijd Heerenveen-Feyenoord is de voorzitter van Feyenoord: Jorien v/d Herik met de supporters mee gereisd met de trein. En hij heeft de gehele wedstrijd in het Feyenoord-vak doorgebracht, om zelf te ervaren hoe het is om als supporter behandeld te worden.

Echte supporters

Maar gelukkig zijn niet alle supporters zo, er zijn duizenden anderen die ook wel alles voor hun club over hebben maar dat op een normale manier laten zien. Want wat is er nu mooier dan je club zien winnen, jouw club toejuichen als ze spelen, nagelbijtend voor de T.V. zitten en onder de wedstrijd om de 5 minuten naar de wc. moeten gaan van de zenuwen, niks toch?

Een Feyenoord-supporter.


Deze tekst is redelijk objectief, al was dat wel moeilijk. Natuurlijk ben ik het niet altijd eens wat de hooligans doen maar somige dingen kan ik best begrijpen. Het anti-ajax gevoel bijvoorbeeld ik weet ook wel dat de meeste Ajaxfans verschrikkelijk arrogant kunnen zijn. En ook hoe somige kranten en andere media zoals de NOS pro-Ajax zijn en anti-Feyenoord. Maar goed zoals ik dus al zei ben ik het niet overal mee eens. Want op deze manier maken ze Feyenoord (onbewust) kapot en dat wil toch niemand? Ik hoop dan ook dat er snel een oplossing komt.